Dort s kávovou šlehačkou recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept Dort s kávovou šlehačkou

1 špetka sůl
8 ks vejce
100 g máslo
6-8 lžic koňak
250 g cukr moučka
50 g cukr moučka
150 g hladká mouka
tuk na vymazání
750 ml smetana ke šlehání
mandlové lupínky
hrubá mouka na vysypání
3 lžíce instantní káva
kávová zrnka

Recept s postupem

  1. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Vejce, cukr a sůl šleháme v horké vodní lázni do zhoustnutí. Pak přendáme do studené vodní lázně a mícháme do vychladnutí. Pak vmícháme mouku a nakonec rozpuštěné máslo

  2. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy (26cm) a pečeme zhruba 35 - 45 minut v předehřáté troubě (200 °C) na 175 °C. Upečený korpus necháme vychladnout a poté vyklopíme

  3. Korpus rozřízneme a pokapeme koňakem. Ze smetany, cukru a kávy vyšleháme tuhou šlehačku. Třetinu šlehačky si oddělíme na ozdobu

  4. Kávovou šlehačku rozetřeme na spodní korpus a přiklopíme vrchní díl. Dort potřeme šlehačkou i po stranách a povrch můžeme ozdobit šlehačkovými hvězdičkami, zrníčky kávy nebo praženými mandlovými lupínky

  5. Dort na fotografii zdobil pro tatínka můj šestiletý syn.


Líbí se vám tento skvělý recept? Sdílejte tnto top recept!